En rullande snöboll

I januari skickade Käthe Ivarsson, verksamhetsansvarig på Ungdomens hus, ut ett mejl till rektorerna i Ystad. Den innehöll en länk till en film som eleverna i åk 7 på alla högstadieskolor i kommunen hade skapat under läsåret. Jag bäddade in den på Skolväskan under några veckor och många såg filmen under denna period.

Det visade sig snart att flera lågstadieklasser i kommunen hade anammat idén med pusselbitarna och gjort egna. Utan att det var en del av det ursprungliga projektet. Webbpubliceringens ringar på vattnet i sitt esse!

När jag besökte Ungdomens hus för någon vecka sedan fick jag höra talas om ännu fler som hade använt filmen. En skola i Uppsala hade inspirerats:

”Vi startade upp ett projekt med alla barnen 1 år till 12 år som handlar om lika + olika = unika. Vi hade sett er lilla film om ert projekt och hört er fina sång som vi tog fasta på. Nu ska vi ha en återkoppling då vi ska träffas igen med alla barn och sätta i hop vårt pussel vi har jobbat med vi tänkte använda er sång om det går bra jag hittade texten så vi ska försöka lära våra barn den. Det blir ju inte på skånska men fint ändå vi är ju olika. Vi hoppas att det är ok.”

Den 17 november kom en kommentarer från Uppsala med en länk till filmen nedan. Fantastiskt!

Susanne Nilsson på Ungdomens hus berättade även att förskoleklasserna på Edvinshemsskolan hade sjungit låten och spelat in en video.

I somras sjöng dessa barn sången tillsammans med Ungdomens hus-kören live på utställningen Fritiden.

Otroligt hur en snöboll kan rulla…

För att det inte gjordes en plansch.

För att det inte sparades på USB-minne.

För att det inte inte brändes på CD-skiva.

För att klippet lades på YouTube.

Ms Cool live via Skype

Äntligen en filminspelning från Fridas framträdande under min föreläsning i Falkenberg.

Och ni är bäst på plan…

Stort grattis till Martin Fernström och Josef Sahlin. Idag tog ni hem Guldäpplet 2010 och det värmde mitt hjärta att få stå på samma scen som er.

Tittar man på vad ni gjort och gör så är det ingen tvekan. Ni är bäst på plan…

Fler filmer:
Allt ryms i ett hjärta

Året i ettan

Och så förstås Kunskapshubben. Stor eloge även till Micke Kring!

Glogster – interaktiva posters

Glogster är en toppentjänst för skolan toppenpresenterad nedan av decembertjej. Denna måste någon Ystadlärare testa tillsammans med eleverna till hösten! Någon frivillig?

”Man kan skapa interaktiva posters online i vilka man lätt kan infoga bilder, ljud, video och texter. Gloggarna kan sedan bäddas in i bloggar, wikis och användas till mycket annat! Det är inte svårt att vara kreativ med ett sådant verktyg!”

Besök från Falköping

Idag hade vi besök av Johan Lindwert från Kinnarpsskolan i Falköping. Han berättade om hur man kan använda bild och ljud för att skapa annorlunda lärmiljöer i skolan.

Han visade exempel på hur man kunde levandegöra 1:a världskriget och visade även elevexempel som imponerade. Framförallt när han berättar att eleven i vanliga fall inte var så engagerad i de uppgifter Johan gav honom. Det är detta som någonstans är essensen – hur når vi eleverna?

Han pratade såklart även om Teacher on Demand, som han ligger bakom. Undra vilka 2 lärare i Ystad som ska göra fem filmer var? 😉

Johan visade även bra funktioner i sitt favoritprogram, Google Earth. 3D-musen som gjorde att det blev mycket lättare att göra flygningar… Vilka grajjor det finns! Se Johans guide till Google Earth.

Encarta och Wikimedia lyckades han också sälja in.

En dag som idag känns det extra bra att vi under perioden aug 08 – aug 09 kommer att ha satt upp projektorer i hälften (78/150) av Ystads klassrum.

Midomi

Midomi är en fantastisk tjänst för musikintresserade. Händer det dig då och då att du får en slinga i huvudet, men inte kan komma på vilken låten är? På Midomi sjunger eller nynnar du låten i 10 sekunder och sedan letar tjänsten upp låten till dig. För det mesta kan du även lyssna på den riktiga låten direkt på sajten. I skolan kan den säkert användas till bl.a. musiklektioner och roliga timmen. Tack för tipset, Kicki Bohman.