En rullande snöboll

I januari skickade Käthe Ivarsson, verksamhetsansvarig på Ungdomens hus, ut ett mejl till rektorerna i Ystad. Den innehöll en länk till en film som eleverna i åk 7 på alla högstadieskolor i kommunen hade skapat under läsåret. Jag bäddade in den på Skolväskan under några veckor och många såg filmen under denna period.

Det visade sig snart att flera lågstadieklasser i kommunen hade anammat idén med pusselbitarna och gjort egna. Utan att det var en del av det ursprungliga projektet. Webbpubliceringens ringar på vattnet i sitt esse!

När jag besökte Ungdomens hus för någon vecka sedan fick jag höra talas om ännu fler som hade använt filmen. En skola i Uppsala hade inspirerats:

”Vi startade upp ett projekt med alla barnen 1 år till 12 år som handlar om lika + olika = unika. Vi hade sett er lilla film om ert projekt och hört er fina sång som vi tog fasta på. Nu ska vi ha en återkoppling då vi ska träffas igen med alla barn och sätta i hop vårt pussel vi har jobbat med vi tänkte använda er sång om det går bra jag hittade texten så vi ska försöka lära våra barn den. Det blir ju inte på skånska men fint ändå vi är ju olika. Vi hoppas att det är ok.”

Den 17 november kom en kommentarer från Uppsala med en länk till filmen nedan. Fantastiskt!

Susanne Nilsson på Ungdomens hus berättade även att förskoleklasserna på Edvinshemsskolan hade sjungit låten och spelat in en video.

I somras sjöng dessa barn sången tillsammans med Ungdomens hus-kören live på utställningen Fritiden.

Otroligt hur en snöboll kan rulla…

För att det inte gjordes en plansch.

För att det inte sparades på USB-minne.

För att det inte inte brändes på CD-skiva.

För att klippet lades på YouTube.

Guldet blev till… guld!

Idag ordnade Datorn i utbildningen ett föredrag med guldäpplevinnarna 2010, Martin Fernström och Josef Sahlin. Inbjudna var 75 lärare från Stockholms stad.

Martin och Josef var skönt avslappnade på scenen (som dagen till ära dominerades av Sveriges längsta kateder) och berättade om hur de har arbetat och arbetar med ett publicistiskt arbetssätt med eleverna.

De ser många fördelar med att arbeta med wikis och bloggar, bland annat:

  • när man har riktiga mottagare är det mer meningsfullt att arbeta
  • det blir stor aktivitet mellan elever och processer sätts igång
  • bloggar är perfekta som portfolios, eftersom man kan kategorisera efter namn, datum, taggar och kategorier

Josef visade sin fantastiska Tegelbobarn, där eleverna har haft egna inloggningar sedan åk 1. Han började på egen hand och släppte in en elev i veckan tills hela klassen hade inloggningar. Denna blogg har inspirerat många Ystadslärare och vi kommer att börja ett utvecklingsarbete kring våra klassbloggar snarast möjligt, där eleverna ska ha egna inloggningar.

I klassen använder de även wikin Tegelboet, men den är endast öppen för Josef och eleverna, en sorts skrivverkstad som de har som kreativt rum.

Martin presenterade Årsta bokblogg och Min tro. Den senare var hans bästa projekt hittills, tyckte han.

De poängterade flera gånger att det inte handlar om tillgång till teknik, utan att vilja och mod är det som behövs. Att våga köra!

Vem som helst kan starta en blogg eller wiki. Men att göra filmer av Kunskapshubbens kvalitet är kanske lite svårare. Vilken tur att Årstaskolan redan gjort jobbet åt oss! Martin och Josef lyfter ständigt fram Micke Kring som en av de viktigaste personerna bakom Kunskapshubbens framväxt.

Filmer från Kunskapshubben som de visade idag:

Åttans tabell

Kort division för föräldrar

ABCD-låten

Läxhjälp – hur stor är delen (Denna visade Martin som exempel på att alla filmer inte håller samma kvalitet. Se de sista sekunderna av denna filmen. Gör det!)

Hoppas att du som läser detta får möjlighet att lyssna till dem båda snart. Man får verkligen anstränga sig för att inte inspireras! Två värdiga vinnare av guldäpplet, helt enkelt.

Dagens presentation nedan:

Och ni är bäst på plan…

Stort grattis till Martin Fernström och Josef Sahlin. Idag tog ni hem Guldäpplet 2010 och det värmde mitt hjärta att få stå på samma scen som er.

Tittar man på vad ni gjort och gör så är det ingen tvekan. Ni är bäst på plan…

Fler filmer:
Allt ryms i ett hjärta

Året i ettan

Och så förstås Kunskapshubben. Stor eloge även till Micke Kring!

Allt ryms i ett hjärta

Sitter och gråter på söndagsmorgonen den 14 februari. Vilka fina bilder och vilken underbar sång!

Världens största tack till eleverna i klass 1b på Årstaskolan och Josef Sahlin.

(Josef skriver: 2 elever har fotograferat och redigerat och varje elev har bestämt sin rad. Det blev liksom personligt.)

Moralpanik när den är som bäst

Det har alltid funnits anledningar till att barn och ungdomar är ”slöa och passiva” i skolan. Det konstiga är att det alltid är tekniken som är boven i dramat – inte skolan…

Filmen hittar du på sajten Se och Lär. Tips från Dr P.O.

En helt vanlig skoldag

Ystads kommun har fått bidrag från Kulturrådet inom ramen för Skapande skola.

Under våren 2009 arbetade åk 8 med temaområdet ”Lycka sökes”.

Arbetet innebar bl.a. en heldag med möten med konstnärer, skådespelare och historiker. Under en halvdag besökte eleverna också Ystad Studios Film Camp där eleverna fick göra sina egna filmer i den riktiga scenografin från ”Vid Vintergatans slut”.

Vet inte om du får samma känsla som jag, men jag tänker: ”Varför är inte detta en vanlig skoldag istället för ett projekt?”

Henrik Widaeus skriver i e-mentorerna på spaning på samma tema: ”När frågan kommer hur ett digitalt berättarprojekt initierat av Kulturskolan i Södertälje skulle kunna skalas upp (=bli en pedagogisk vardagssituation) blir tystnaden alldeles påtaglig i salongen.”

Halloweenbus

På knappt två veckor har den visats över 600.000 gånger…

Tipset från Marie Linder via Öpedagogen

Screenr

Screenr är ett smidigt sätt att göra en skärminspelning för att sedan publicera den på Twitter.

Tack för toppentips, Åsa!