100 talare

Vårt första TeachMeet Syd kändes verkligen som en succé. Bra talare, intressant innehåll, bra stämning, bra arrangerat.

Vi är IT- och mediepedagoger i fem olika kommuner som planerat detta tillsammans, men det är Charlotte Christoffersen på Pedagogiska centralen i Malmö har dragit det största lasset. Hon sammanfattar även träffen i ett blogginlägg och har länkat till allt som är värt att länka till.

En reflektion…

På ett TeachMeet behövs egentligen bara tre saker: talare, åhörare och tid för mingel. Åhörare är aldrig några problem att ordna. Vi hade över hundra anmälda på 2-3 dagar. Talare däremot…

Denna gången var jag en av 13 talare. Av de andra tolv var jag med och ”tvingade med” tre. Bland de övriga förstod jag att åtminstone ytterligare ett par hade blivit övertygade av sina kollegor att ställa upp. Bland annat stjärnan Mattemalin, som med sina kunskaper i Google Apps relativt lätt skulle kunna sälja sina tjänster.

Vad är detta?

Varför är det så svårt att få pedagoger att vilja och våga berätta om det de gör? För det dom gör är tydligen inte något speciellt alls, inte viktigt, inte tillräckligt innovativt, inte ska väl jag…

Detta är lärare som varje dag genomför välplanerade/innovativa/vanliga/misslyckade/roliga lektioner med elever, pratar inför 40 föräldrar en gång per termin, diskuterar lärande med sina kollegor (får man hoppas!).

Hur kan man INTE ha något att berätta om inför andra lärare under 7 minuter?

I Ystad har vi ett tiotal lärare som vågar, i bloggen Vi lär varandra. Jag upplever den som väldigt seriös och opretentiös på samma gång. Det är en bra kombo.

Nu ser vi fram emot nästa TeachMeet Syd i Helsingborg den 13 oktober. Då hoppas jag på 100 talare och 13 åhörare. 😉

Tills dess: Njut av talarna från i torsdags.

Ms Cool live via Skype

Äntligen en filminspelning från Fridas framträdande under min föreläsning i Falkenberg.

Guldet blev till… guld!

Idag ordnade Datorn i utbildningen ett föredrag med guldäpplevinnarna 2010, Martin Fernström och Josef Sahlin. Inbjudna var 75 lärare från Stockholms stad.

Martin och Josef var skönt avslappnade på scenen (som dagen till ära dominerades av Sveriges längsta kateder) och berättade om hur de har arbetat och arbetar med ett publicistiskt arbetssätt med eleverna.

De ser många fördelar med att arbeta med wikis och bloggar, bland annat:

  • när man har riktiga mottagare är det mer meningsfullt att arbeta
  • det blir stor aktivitet mellan elever och processer sätts igång
  • bloggar är perfekta som portfolios, eftersom man kan kategorisera efter namn, datum, taggar och kategorier

Josef visade sin fantastiska Tegelbobarn, där eleverna har haft egna inloggningar sedan åk 1. Han började på egen hand och släppte in en elev i veckan tills hela klassen hade inloggningar. Denna blogg har inspirerat många Ystadslärare och vi kommer att börja ett utvecklingsarbete kring våra klassbloggar snarast möjligt, där eleverna ska ha egna inloggningar.

I klassen använder de även wikin Tegelboet, men den är endast öppen för Josef och eleverna, en sorts skrivverkstad som de har som kreativt rum.

Martin presenterade Årsta bokblogg och Min tro. Den senare var hans bästa projekt hittills, tyckte han.

De poängterade flera gånger att det inte handlar om tillgång till teknik, utan att vilja och mod är det som behövs. Att våga köra!

Vem som helst kan starta en blogg eller wiki. Men att göra filmer av Kunskapshubbens kvalitet är kanske lite svårare. Vilken tur att Årstaskolan redan gjort jobbet åt oss! Martin och Josef lyfter ständigt fram Micke Kring som en av de viktigaste personerna bakom Kunskapshubbens framväxt.

Filmer från Kunskapshubben som de visade idag:

Åttans tabell

Kort division för föräldrar

ABCD-låten

Läxhjälp – hur stor är delen (Denna visade Martin som exempel på att alla filmer inte håller samma kvalitet. Se de sista sekunderna av denna filmen. Gör det!)

Hoppas att du som läser detta får möjlighet att lyssna till dem båda snart. Man får verkligen anstränga sig för att inte inspireras! Två värdiga vinnare av guldäpplet, helt enkelt.

Dagens presentation nedan:

Facebook och 4 st iPhones

Falköpingsläraren Johan Lindwert skickade över en härlig historia från Tokyo mitt i bedrövelsen kring jordbävningen. Jag har fått tillåtelse att publicera den i min blogg. Tack till Johan och familjen Lindström.

”I fredags morse kollade jag på sjunyheterna. Såg att en jordbävning på 7,9 drabbat Tokyo. Eftersom vi har vänner som för någon vecka sedan flyttade dit gick jag direkt in på Facebook och såg att Rickard (15 år) just hade skrivit ”Hela huset skakar” som status. Jag förhörde mig om läget och försökte utan att skrämma upp honom informera honom om hur stark en 7,9 är och att det kanske var att fundera på att lämna huset. Jag insåg också att han var ensam hemma varpå jag blev lite orolig för övriga familjemedlemmar. Efter en liten stund kom ett litet kort meddelande från Caroline (syster) som för mig avslöjade att de inte var skadade.

Efter att i lördags via Skype ha pratat med familjen fick jag höra berättelsen ur deras perspektiv. Rickard var ensam hemma medan övriga familjen åkte ned till stora affärsgatan i Tokyo och besökt en Applebutik för att köpa iPhones till hela familjen. När det började skaka log japanerna eftersom de är vana vid skalv men efter 20 sekunder sprang alla ut och lämnade kassor öppna, plånböcker på disken osv.

Väl på gatan ser familjen hur de högsta husen rör sig flera meter i sidled uppe i toppen. Nu kom rädslan för nedfallande fönster samt frågan: ”Hur är det med Rickard?

Föräldrarna försökte ringa med det gick inte varpå Caroline, 12 år, så fort skalvet var över sprang in i butiken igen, nöp en iPad, loggade in på Facebook och fick kontakt med brorsan. Hon kunde också förmedla att jag chattade med Rickard varpå föräldrarna lugnade ned sig.

Efter några timmar lyckades de ta sig hem och de var då väldigt oroliga för i vilket skick de skulle hitta sonen. Rickard öppnade dörren och sa som sin första kommentar: ”Fick ni tag i 4 st iPhones?”

Dagens ungdom!

PS. Pappan i familjen, tidigare notorisk Facebookmotståndare, är nu frälst!”

Twitterrific!

Har följt Melodifestivalens deltävling från Göteborg ikväll. Helt meningslöst, ärligt talat. Eller som @Dr_PO konstaterade: ”Efter snabbreprisen inser jag att ingen låt kommer att vinna #mel2011. Men en kommer att komma nr 32 från slutet.”

Men att få sitta framför TV:n ”tillsammans med” tusentals andra på Twitter och Facebook gör det hela till en skön upplevelse.

Här är flödet från alla som taggat sina tweets med Melodifestivalen på något sätt. Mäktigt!

Och Babsan var en av de mest omtalade tingen i Sverige, OCH VÄRLDEN, för en stund (Worldwide Trends).

Mer märkligt än mäktigt.

Och bästa låten kom femma…

Elementary, my dear Öpedagog

Ett av de mest intressanta skolprojekten just nu är Detektiven Emil och vi.

Dela med varandra. Webbpublicera. Inspirera varandra. Läsa med kritiska glasögon. Upphovsrätt. Creative Commons. Marie, du får det att låta så självklart. Elementary, my dear Öpedagog!

Se Öpedagogen Marie Andersson berätta om bloggande och projektet med eleverna!

Bloggen i undervisningen from Lärarnas Nyheter on Vimeo.

Lånad mejl 2.0

IT-teknikern kommer upp till mig och frågar:

– Känner du någon som har koll på ljudsystem?

(Jag bläddrar igenom kartoteket i hjärnan, men inget napp)

– Nä.

– Men (med ett litet elakt leende), du säger ju att du har sånt stort kontaktnät.

(Fasen att jag aldrig kan vara tyst. Hur ska jag lösa det här? Efter 10 sekunders funderande, plötsligt en idé!)

– Du, vi gör så här… jag lägger ut ett meddelande på Twitter, ber folk retweeta och så hoppas vi på tur.

(Och jag hoppas verkligen, verkligen, på turen i detta fallet.)

Jag skriver: ”Sökes: Ljudsystem med förstärkare som har minst 2 optiska ljudingångar och helst trådlösa bakre högtalare (5.1). Vad finns? RT gärna!”

Nu gäller det! Jag som alltid pratar om de sociala mediernas förträfflighet. Nu är det upp till bevis.

Efter 6 timmar kommer tre svar från @mikael_parknas. Han har verkligen ansträngt sig för att hitta rätt system (skulle jag tro, för jag förstår inte vad jag själv har frågat efter på Twitter).

LYCKA!

Ibland kan man läsa i annonser på Blocket: ”Ring – lånad mejl”.

Lånad mejl? Vem har inte egen mejladress idag, brukar jag tänka.

Samma annons idag kanske låter ungefär så här: ”Svara till min kompis. Jag har lånad Twitter…”

Lånad mejl 2.0, helt enkelt…

22 anledningar att blogga!

Jag har precis scrollat igenom alla artiklar som skrivits om den numera 12-åriga Gloson, en kille från Malaysia. Redan vid 17 månaders ålder uppmärksammades han i media för sina språkliga förmågor.

För ett år sedan skrev han sitt hundrade blogginlägg och för att fira detta punktade han ner 22 anledningar att blogga.

22 anledningar vi inte kan bortse från i skolan. Bloggen är ju det perfekta skolverktyget!

Gloson

7 sätt att använda bloggar

Peter Ellwe har gjort en utmärkt lista på 7 sätt att använda bloggar i skolan.

Han har delat in dem i reflektionsbloggar, bloggböcker, projektbloggar, redovisningsbloggar, kursmålsbloggar, sociala bloggar och informationsbloggar.

Jag hoppas att jag under 2010 kan inspirera lärarna i Ystad att använda bloggar som de fantastiska redskap de är. ”Alla” i Ystad har ju redan en klassblogg, men nu är det dags att ta ett steg till, tillsammans med eleverna.

Skolbloggen.se (SLI) och Blogger (Google) är två bra tjänster att använda.

Skolbloggen.se

Voki – skapa talande avatarer

Jag och andra har tipsat om Voki tidigare. Här är en instruktionsfilm…