Höjdpunkter från e-smartMeet

Onsdagen den 18 maj var jag på Nackas e-smartMeet, avslutningen på 26 pedagogers e-smartutbildning. De visade upp vad de hade gjort i snabb takt á la TeachMeet, men de hade bara 5 min per presentation. Jag kunde tyvärr bara delta 2/3 av tiden, men hann med en hel del intressant.

Janne Joupperi, Nacka Gymnasium, använder Jing för att göra skärminspelning när han rättar elevernas arbete. Han menar att eleverna nästan alltid bara tittar på bedömningen på sina arbeten och bryr sig mindre om att läsa igenom lärarens kommentarer. Han har därför kommit på en enkel och samtidigt genial idé. Han scrollar helt enkelt igenom elevernas arbete i t.ex. Word och rättar och kommenterar precis som vanligt, samtidigt som han spelar in sin röst. Han når då eleverna på ett mycket bättre sätt än om han bara skriver. När filmen är färdiginspelad publicerar man den lätt på webben och kan dela med sig av länken till eleven. Smart! Andra liknande tjänster, men som inte kräver programinstallation, är Screenr och Screencast-o-Matic (instruktionsfilm med Åsa Kronkvist).

Julia Wannberg, Sågtorpsskolan, berättade om hur de har använt Google Sketchup i åk 6. ALLA eleverna var för en gångs skull motiverade. Verkligen imponerande byggnader som hennes sexor hade gjort!

Ylva Lilja, Boo Gårds skola berättade om historiearbetet kring boken ”Skjut kungen” där två klasser samarbetat i ett gruppläsningsprojekt. Bra sätt att samarbeta!

Fem elever var där för att berätta om hur de upplever arbetet med 1:1. Alltid mycket intressant att lyssna till elevers tankar och åsikter. De tyckte att det var ”nice” att de fått möjligheten att använda tekniken i större utsträckning än tidigare och de berättade om de många fördelarna med 1:1. De poängterade dock att de ogillade: ”Teknik som inte fungerar”, ”Att vi inte får ta med datorerna hem.”, ”SkolportalN – den känns som 80-tal”. Och till sist ett recept för framgång: ”Låt eleverna hjälpa till. Vi kan ofta mer än vuxna.”

Lena Blomberg, Fisksätraskolan, berättade om roliga fotoredigeringsprogram, som t.ex. PhotoFunia. Dessa verktyg ska inte förringas, utan kan verkligen passa i många olika sammanhang. Du hittar fler verktyg under Lek med bilder på Skolväskan.

Daniel Weiland, Saltsjö-Duvnäs skola, visade upp handdocken Rosa Kråkan. Han låter eleverna skapa egna dockor som deltar i skapandet och lärandet på olika sätt.

Anita Rosendal, Vilans skola, berättade om sina upplevelser under året som utbildningen har pågått. En riktigt skön böna! Jag skriver mer om henne i nästa blogginlägg som kommer under dagen.

Skriva sig till läsning 2.0 fortsätter

I veckan hade vi ett informationsmöte kring hur vi vill lägga upp arbetet med Skriva sig till läsning 2.0 i Ystads kommun, som i fortsättningen får förkortningen ASL 2.0. Några av de pedagoger som varit mest aktiva i vår gemensamma blogg Vi lär varandra under läsåret informerade om vad de gjort i sina klassrum, hur undervisningen hade förändrats och vilka fördelar de såg med arbetssättet. Elever som lyckas!

Vi började arbeta Tragetoninspirerat runt år 2005 och det känns skönt att äntligen ”sätta ner foten” och bestämma vad ASL 2.0 är i vår kommun. Vi har utgått från våra egna erfarenheter och även inspirerats av Erica Lövgren (Piteå) och Mona Wiklander (Sandviken) när vi bestämt förutsättningarna nästa läsår.

Följande gäller under läsåret 2011/2012 för dom pedagoger som vill delta:

Detta gör vi i förskoleklass:

 • Vi fokuserar på lek och lust när det gäller att skriva och läsa.
 • Vi låter barnen leka in bokstavsljuden (fonologisk medvetenhet t.ex. enligt Bornholmsmodellen).
 • Varje elev ”skriver” på datorn minst 2 gånger i veckan senast i januari.
 • Varje elev övar finmotoriken varje dag.
 • Fingersättning, händerna på rätt sida från början. Eleverna bör helst vara klara med “ABC på PC” i slutet av förskoleklassen.
 • Den största delen av arbetet med datorerna sker parvis.

Rekommendation:

 • Träna handalfabetet

Detta gör vi i åk 1-3:

 • Varje elev skriver på datorn 4-5 gånger i veckan.
 • Varje elev övar finmotoriken varje dag i åk 1. Efter behov i åk 2-3.
 • ViTal och Ljuda introduceras för alla elever i början av åk 1, och används alltid vid skrivning i ordbehandlingsprogram (Word).
 • Eleven ska alltid lyssna till texten först och träna på att själv korrigera sin egen text när han/hon skriver i ordbehandlingsprogram (Word).
 • Elevens texter rättas alltid tillsammans med eleven (gärna med rättad text undertill).
 • När texten är klar och eleven har lyssnat på den igen så får de skriva ut den.
 • Fortsatt fingersättningsträning vid behov tills man kan.
 • Ingen traditionell bokstavsträning i åk 1. I åk 2 rekommenderas Erica Lövgrens metod för för att öva in bokstavsformer.
 • Arbete parvis höstterminen i åk 1, därefter parvis eller individuellt.
 • Inkludera istället för att exkludera. Specialläraren i klassrummet så mycket som möjligt (med utgångspunkt i elevernas behov).

Rekommendationer:

 • Arbete i stationer rekommenderas.
 • Lusten att läsa är mycket viktigt. Lästräning med nivåanpassad skönlitteratur föredras.
 • Gemensam läsebok och arbetsbok rekommenderas inte.
 • Träna handalfabetet.

Förslag på digitala verktyg att använda:

 • Ordbehandlingsprogram (Word) + ViTal och Ljuda
 • ABC på PC
 • Today´s Meet
 • PhotoStory
 • Storybird
 • PowerPoint
 • Glogster
 • Wordle
 • Kamera för foto och film
 • Blogg
 • Mejl
 • YouTube
 • Skolstil

Pedogogerna som ingår i projektet ska:

 • Delta på 4 st obligatoriska möten (3 h/gång) under läsåret.
 • Skriva i bloggen ”Vi lär varandra”, minst en gång i månaden.

Stödresurs

Helena Persson kommer att ha 20% av sin tjänst till ”Skriva sig till läsning 2.0”, för inspiration och stöd till deltagande pedagoger och arbetslag. Joachim Thornström fortsätter samordna arbetet och håller i workshops kring digitala verktyg.

Lek med bilder i ImageChef

ImageChef.com - Custom comment codes for MySpace, Hi5, Friendster and more

Jag har tipsat om denna tjänst tidigare, men nyligen tittade jag in i ImageChef och blev överraskad. De har verkligen utökat antalet funktioner.

Man kunde t.ex. göra Worlde-liknande figurer under Word Mosaic. En fotbollströja blev det också…

Visst, det är jobbigt med all reklam på sidan. Men det är värt det…

Voki – skapa talande avatarer

Jag och andra har tipsat om Voki tidigare. Här är en instruktionsfilm…

Pixlr – en guide som heter duga…

Min barndomskompis Björn Nilsson, lärare i en femma på Djupadalsskolan i Malmö, har nyligen blivit klar med sin PIM-femma.

Han visar olika moment av digital bildbehandling med hjälp av den webbaserade gratistjänsten Pixlr. Tjänsten ger dig en möjlighet att bearbeta dina bilder utan att installera några program eller betala någon licens.

Se, lär och njut…

Pixlr

Pixlr

Yearbook Yourself

Nej, nu var det länge sedan jag tipsade om någon sajt…

I underbara Yearbook Yourself kan du putta in ett foto på dig själv (eller någon annan) och få en tidsenlig stil från 1950-2000. Det tar några minuter att passa in bilden, rotera den, justera ljus osv. men det går att göra bilder riktigt lyckade. Du ändrar tidsperiod längst ner på sidan.

Döm själv om jag lyckades nedan… (Patrik Sjöberg, släng dig i väggen!)

YearbookYourself_1978

Mitt sommarlov…

Johan Lindwert

Johan Lindwert

Jag såg en bild i Johans facebook, med titeln: ”På en brygga i Småland fredagen den 7 augusti 2009 kl 9.47”.

Sen stod det inte mer. Men visst sa bilden mer än så!?

Bilden sa visst så pass mycket, framförallt för Philip på bilden, att den några timmar senare hade bytts ut:
Johan Lindwert

Johan Lindwert

”Philip var inte nöjd med förra bilden då han framstod som löjlig. Här är en bild som kanske skulle falla master Yoda mer i smaken. Lasersvärdet har dock fel färg och det är för litet men det orkar inte master pappsen fixa nu.”

Om en dryg vecka börjar skolan igen. Hur många elever får då i uppdrag att berätta om sitt sommarlov? Många, tror jag.

Hur många elever får berätta på ett sätt som passar dem? Inte tillräckligt många, tror jag.

Visst hade det varit roligt om Philips berättelse om sommarlovet endast bestod i att han visade upp ovanstående bild. Sedan hade det varit fritt för tolkningar och diskussioner. Bilderna skapade i alla fall mycket uppmärksamhet i pappa Johans facebook.

Visst måste elever lära sig skriva långa berättelser i skolan. Absolut. Men lika viktigt är det att skriva blogginlägg, dikter, filma, sjunga en egenkomponerad sång, fotografera, manipulera bilder…

Bildredigering i skolan borde vara självklart. Genom att manipulera bilder lär man sig förmodligen också att se på andras bilder på ett mer kritiskt sätt, menar Johan.

Vill du veta mer om hur man kan arbeta med bildmanipulering i skolan, se ”Den historiska bilden” på TeacherOnDemand.

Glogster – interaktiva posters

Glogster är en toppentjänst för skolan toppenpresenterad nedan av decembertjej. Denna måste någon Ystadlärare testa tillsammans med eleverna till hösten! Någon frivillig?

”Man kan skapa interaktiva posters online i vilka man lätt kan infoga bilder, ljud, video och texter. Gloggarna kan sedan bäddas in i bloggar, wikis och användas till mycket annat! Det är inte svårt att vara kreativ med ett sådant verktyg!”

Besök från Falköping

Idag hade vi besök av Johan Lindwert från Kinnarpsskolan i Falköping. Han berättade om hur man kan använda bild och ljud för att skapa annorlunda lärmiljöer i skolan.

Han visade exempel på hur man kunde levandegöra 1:a världskriget och visade även elevexempel som imponerade. Framförallt när han berättar att eleven i vanliga fall inte var så engagerad i de uppgifter Johan gav honom. Det är detta som någonstans är essensen – hur når vi eleverna?

Han pratade såklart även om Teacher on Demand, som han ligger bakom. Undra vilka 2 lärare i Ystad som ska göra fem filmer var? 😉

Johan visade även bra funktioner i sitt favoritprogram, Google Earth. 3D-musen som gjorde att det blev mycket lättare att göra flygningar… Vilka grajjor det finns! Se Johans guide till Google Earth.

Encarta och Wikimedia lyckades han också sälja in.

En dag som idag känns det extra bra att vi under perioden aug 08 – aug 09 kommer att ha satt upp projektorer i hälften (78/150) av Ystads klassrum.

PictureTrail

Ja, jag vet… Ytterligare ett presentationsprogram.

Men herre min skapare vilka grajjor man kan göra i PictureTrail.

Jag lyckades dock inte bädda in mitt första alster i bloggen. Kanske tur, annars hade du kanske fått gullighetskväljningar av alla fjärilar och fiskar som flög/simmade omkring och livade upp/störde presentationen.