Lär känna Länkskafferiet

De senaste månaderna har det hänt mycket på Länkskafferiet, där elever och pedagoger  hittar länkar till utvalda webbplatser som passar bra för skolarbete.

Om du inte är en van användare finns det utmärkta instruktionsfilmer både för lärare och för elever.

Länkskafferiet

Internetkunskap

Internetkunskap är ett nytt videobaserat utbildningsprojektet som finns tillgängligt på YouTube.

Den första filmen ”Sök – att hitta rätt information på nätet” som du ser nedan kommer att följas av ytterligare 15 st. Ett perfekt komplement till PIM.

Jag lärde mig ett par nya saker, t.ex. att det fanns en sökmotor som heter Sondera, samt ”Visa alternativ” när man söker i Google.

Sökningar i realtid

Google har precis släppt en hel del nyheter.

Här är en av dem.

Text från Metro:
Google har presenterat sin senaste version av sökmotorn som ger möjlighet till realtidssökning. Det innebär att du får uppdateringar i dina sökresultat, samtidigt som de sker.

När du söker på ett aktuellt ämne får du, utöver de vanliga sökresultaten, även ett flöde av händelser. Flödet är en sammanställning av det senaste om sökordet i bloggar, twitter-meddelanden, nyhetssajter och andra källor.

Enligt Google själva dyker de nya resultaten upp i samma stund de publiceras på nätet. Det ska även gå att filtrera träffarna och exempelvis bara se träffar från mikrobloggar.

En stor liten värld

Fick för en stund sedan meddelandet att UR (Skolfront) följer mig på Twitter. Blev faktiskt lite paff. Vad ska dom med mig till?

För 2 år sedan fanns inte denna världen. Då fanns det information. Envägskommunikation från myndigheter, organisationer och företag. Jag prenumererade på tidningar och nyhetsbrev. Det var mina enda källor, förutom den input jag fick på enstaka föreläsningar och kurser.

De senaste 2 åren har min värld vidgats något oerhört, samtidigt som den blivit mindre. Greppbar. Samtidig.

Jag får inte längre information. Jag skaffar mig. Inhämtar där jag vill. Kommunicerar med kollegor i hela Sverige. Lär mig nytt varje dag. Skaffar fler vänner än någonsin tidigare.

Jag är prosument. En nöjd prosument.

Det som skett de senaste  åren måste sätta spår i skolan. Nu. Är. Det. Inte. Dags. Att. Vänta.

Länkskafferiet – sökövningar för elever

Länkskafferiet är en samling länkar till webbplatser som är bra att använda i skolarbetet, fräst riktat till barn upp till 15 år, men även gymnasiet.

I det ”nya” Länkskafferiet som lanserades för någon månad sedan finns det 16 sökuppgifter som främst är inriktade på att man ska bekanta sig med länkarna i skafferiet. Uppgifterna är uppdelade efter ålder.

Att hitta bra information till skolarbetet är inte alltid det lättaste, trots/pga att webben är så omfattande. Det kan vara bra med sidor man vet är kvalitetsgranskade.

Detta kan vara ett bra sätt att gå tillväga för att lära sig använda en tjänst.

Vill du ge dig ut på lite djupare vatten med eleverna är Sökmästaren att rekommendera. Lagom kluriga uppgifter med öppna svar. Det är verkligen bra uppgifter för lärande!

Premiär för nya Länkskafferiet

I morgon tisdag har nya Länkskafferiet premiär. Skolverket har förbättrat och moderniserat tjänsten.

Tidigare har det inte funnits länkar för 5-9 åringar, men i och med att den nya målgruppen är barn och elever från 5 till 18 år samt pedagoger når man nu även de yngsta..

Det finns en särskild ingång för yngre elever upp till 12 år där de kan navigera med hjälp av bilder. Pedagoger får en egen ingång till lärarhandledningar, övningar och material för lektionsplanering.

Länkskafferiet har nu ämnes- och åldersingångar och förbättrade sökmöjligheter, vilket gör det ännu lättare att hitta länkar som är relevanta för skolarbetet.

Det jag sett hittills gillar jag! Och var kan man få tag i en uggledator? 😉

20 frågor som imponerar!

Vem har inte lekt 20 frågor i bilen eller på annan plats där man behöver få tiden att gå lite snabbare? Såklart finns det webbvarianter av detta. En riktigt bra sådan tjänst (på engelska) är Akinator.

Det är en populär sajt. Webbanden gör upp mot 2 miljoner gissningar på olika kändisar dagligen, vad jag har förstått. Ibland är anden så upptagen att man får vänta på sin tur.

Något riktigt irriterande är all reklam på sidan, men i detta fall tycker jag funktionen väger upp det och rekommenderar webbanden varmt.

Funkar även på svenska kändisar!