Guldet blev till… guld!

Idag ordnade Datorn i utbildningen ett föredrag med guldäpplevinnarna 2010, Martin Fernström och Josef Sahlin. Inbjudna var 75 lärare från Stockholms stad.

Martin och Josef var skönt avslappnade på scenen (som dagen till ära dominerades av Sveriges längsta kateder) och berättade om hur de har arbetat och arbetar med ett publicistiskt arbetssätt med eleverna.

De ser många fördelar med att arbeta med wikis och bloggar, bland annat:

  • när man har riktiga mottagare är det mer meningsfullt att arbeta
  • det blir stor aktivitet mellan elever och processer sätts igång
  • bloggar är perfekta som portfolios, eftersom man kan kategorisera efter namn, datum, taggar och kategorier

Josef visade sin fantastiska Tegelbobarn, där eleverna har haft egna inloggningar sedan åk 1. Han började på egen hand och släppte in en elev i veckan tills hela klassen hade inloggningar. Denna blogg har inspirerat många Ystadslärare och vi kommer att börja ett utvecklingsarbete kring våra klassbloggar snarast möjligt, där eleverna ska ha egna inloggningar.

I klassen använder de även wikin Tegelboet, men den är endast öppen för Josef och eleverna, en sorts skrivverkstad som de har som kreativt rum.

Martin presenterade Årsta bokblogg och Min tro. Den senare var hans bästa projekt hittills, tyckte han.

De poängterade flera gånger att det inte handlar om tillgång till teknik, utan att vilja och mod är det som behövs. Att våga köra!

Vem som helst kan starta en blogg eller wiki. Men att göra filmer av Kunskapshubbens kvalitet är kanske lite svårare. Vilken tur att Årstaskolan redan gjort jobbet åt oss! Martin och Josef lyfter ständigt fram Micke Kring som en av de viktigaste personerna bakom Kunskapshubbens framväxt.

Filmer från Kunskapshubben som de visade idag:

Åttans tabell

Kort division för föräldrar

ABCD-låten

Läxhjälp – hur stor är delen (Denna visade Martin som exempel på att alla filmer inte håller samma kvalitet. Se de sista sekunderna av denna filmen. Gör det!)

Hoppas att du som läser detta får möjlighet att lyssna till dem båda snart. Man får verkligen anstränga sig för att inte inspireras! Två värdiga vinnare av guldäpplet, helt enkelt.

Dagens presentation nedan:

Deal?!

Idag har jag haft förmånen att träffa gänget som arbetar med Skriva sig till läsning 2.0 i Ystads kommun. Tredje träffen av fyra detta läsår. Trots att det är långt mellan gångerna känns det som om vi håller ihop det bra.

Vi börjar alltid med att jag håller i en timmes inspiration/diskussion. Idag visade jag exempel från Erica Lövgrens blogg:

Vi tittade även på Piteås inspirationstidning Kreativt i klassrummet och vår egen blogg Vi lär varandra. Vi såg även en stund av UR-programmt I love språk om Skriva sig till läsning, som jag skrivit om tidigare. Framförallt var det roligt att kunna visa upp att vårt arbete följs av personer från andra skolor runt om i Sverige.

Efter den inledande timmen delas storgruppen i mindre grupper: F, 1 och 2-3. Smågrupperna får lära sig ett digitalt verktyg (Storybird, Voki och Glogster så här långt) under en timme och den andra timmen är det fritt utbyte av tankar, tips osv. Och då handlar det långt ifrån bara om Skriva sig till läsning. Det blir en hel del IUP, LPP och andra diskussioner.

Idag berättade Gunilla Sonesson om hur hon använder Today´s Meet på klassråden i åk 1. Hon använder det varje vecka och eleverna har aldrig varit med om ett traditionellt klassråd(!), så de har inte något att jämföra med. Hon konstaterade att det är veckans höjdpunkt för både elever och henne. Eleverna vill så gärna berätta och tycka att motivationen att skriva är på topp, och de är helt slut efter 30 minuter.

Fler saker man gör i klasserna: läxor som mejlas, dikter i Voki, barns rättigheter där eleverna själva talar in sina texter, faktasökning i NE Skola, bloggning tillsammans med barnen, filmat och fotograferat om Ystad, skannat in barnens egna bilder till en PhotoStory…

En elev hade bett att få skriva i Storybird istället för Word. Det passade henne bättre. Alla dessa success stories – om barn som lyckas, tack vare inspirerade/inspirerande pedagoger och bra verktyg för lärande.

Efter ett sådant här möte går jag hem som på moln. Det finns en enorm positiv kraft i mötet mellan lärarna. De lär och inspirerar verkligen varandra. Dom säger det själva. Och det syns och märks tydligt.

Jag klarar mig långt på sociala medier, men det gör inte våra lärare – än. De kräver workshops och fysiska möten. Och efter en dag som idag är jag benägen att vika ner mig. Workshops IRL får det bli. Men i så fall ska alla deltagande lärare blogga på egna ben vid sidan av sin klassblogg under nästa läsår!

Deal?!

Förstås!

”Läroboken kommer förstås att fortsätta att dominera som läromedel tills vidare.”

Richard Vinde, direktör på Svenska Läromedel

I senaste numret av Datorn i utbildningen (8/10) läser jag en artikel om läromedelsförlagens syn på framtida läromedel, representerade av direktören för Svenska Läromedel, Richard Vinde. Han talar förstås i egen sak, men det är ändå intressant att höra hans tankar om framtiden.

Svenska Läromedel håller på att arbeta fram ”Läromedelsnyckeln”, ett system för att erbjuda förlagens webbaserade e-läromedel, för att tillgängliggöra och ta betalt för innehåll av skolorna utifrån elevantal.

Utvecklingen har dröjt eftersom skolornas efterfrågan varit svag, menar han. Försäljningen av digitala läromedel är endast ett par procent av alla läromedel. Han ser även att interaktiva tavlor och 1:1 kommer att leda till ökad efterfrågan, men är osäker på i vilken takt det kommer att ske.

Frågan är bara varför skolorna inte köper mer digitala läromedel? Kan det bero på utbudet? I så fall är det ett Moment 22. Dåliga digitala läromedel som vill ingen köpa. Ingen efterfrågan, säger läromedelsförlagen och fortsätter trycka böcker, ev. med en webb som komplement.

Jag ser en helt annan utveckling, men är osäker på hastigheten. Efter några dagar med en androidtelefon och en iPad i min ägo ser jag bara en framtid – apparnas. Det är där läromedelsförlagens framtid är, om de nu har en framtid.

För någon månad sedan hade jag förmånen att få träffa Andreas Sjöström från Sogeti och vara med i den initiala utvecklingen av en ny app kring film i Ystad. Han poängterade att systemet med att själv lägga till dom funktioner man är intresserad av, på ett enkelt sätt, driver ett ekosystem av kunder med ett nytt mönster av användning.

Apparna kommer att invadera våra skolor. Och jag längtar. Efter nyskapande entreprenörer (gärna pedagoger) som skapar kraftfulla verktyg i framtidens skola. Verktyg av typen Google Earth, Gapminder och TeacherOnDemand. Lärresurser och digitala verktyg – inte läroböcker som ska följas från sidan 1 och framåt, enligt en fastslagen väg. Med Creative Commons-licenser eller som betaltjänster.

För all del. Kan läromedelsförlagen göra bra appar kring stoff/fakta kan de vara nog så attraktiva för skolan. Men interaktivitet som består av fråga/svar hoppas jag vi kan tänka bort.

Låt lärarna planera undervisningen utifrån styrdokumenten och låt dem och eleverna välja och vraka bland nya verktyg för lärande.

Utgå från elevernas intressen, precis som Marie Linder beskriver i blogginlägget Så här skulle man alltid ha det! för någon dag sedan. Det är ju perfekta förutsättningar för lärande. Om schemat måste göras om totalt är det värt det. Ha det så alltid!

Låt eleverna arbeta med matematik utan lärobok. Gör som Sandra Wisstings klass 6B och låt eleverna föra samtal med varandra och mötas i lärandet, som Kristina Alexanderson beskrivit så bra i sin blogg.

Låt eleverna börja använda datorn när de ska läsa och skriva.

Idag provade jag på Flipboard för iPad för första gången (efter att ha läst Positiv snuttifiering som Christer Holger tipsade om). Enkelt förklarat skapar den appen en personlig tidning för mig, utifrån de källor jag valt.

Precis så ser jag på framtidens läromedel i skolan. Leverantörerna (privatpersoner, organisationer, läromedelsförlag) står för innehållet och jag väljer vilka jag ska hämta innehåll från. Det kan vara en (kostnadsfri) twitterlista som någon har skapat, en app för 7 kr som presenterar fakta/stoff på ett fenomenalt sätt eller en app för 21 kr som kan användas för simulering osv. Som kan användas på min dator, min telefon eller platta.

Inga upphandlingar, inga enorma och kostsamma licensavtal, ingen stordrift.

Arbetslaget väljer ut de mål eleverna ska arbeta mot (oftast tillsammans med eleverna), vi planerar lärandet tillsammans, vi väljer stoff, innehåll, arbetsform, redovisningsform, resurser och verktyg helt utan läromedelförlagens inflytande över planering, men gärna med deras kunskap och erfarenheter kring hur man presenterar, tydliggör och skriver för barn och ungdomar på lämplig nivå. Vi kan använda läromedel som referenslitteratur, analogt och digitalt. Det handlar om text, bilder, filmer, simuleringar, statistik… Den som skapar den mest aptitliga och användarvänliga appen vinner.

Låt inte läroboken fortsätta att dominera som läromedel. Förstås!

Och ni är bäst på plan…

Stort grattis till Martin Fernström och Josef Sahlin. Idag tog ni hem Guldäpplet 2010 och det värmde mitt hjärta att få stå på samma scen som er.

Tittar man på vad ni gjort och gör så är det ingen tvekan. Ni är bäst på plan…

Fler filmer:
Allt ryms i ett hjärta

Året i ettan

Och så förstås Kunskapshubben. Stor eloge även till Micke Kring!

22 anledningar att blogga!

Jag har precis scrollat igenom alla artiklar som skrivits om den numera 12-åriga Gloson, en kille från Malaysia. Redan vid 17 månaders ålder uppmärksammades han i media för sina språkliga förmågor.

För ett år sedan skrev han sitt hundrade blogginlägg och för att fira detta punktade han ner 22 anledningar att blogga.

22 anledningar vi inte kan bortse från i skolan. Bloggen är ju det perfekta skolverktyget!

Gloson

Backaboken

I slutet av förra veckan skrev Martin ett mejl till mig och hade lite frågor angående en blogg de skulle starta, Backaboken. Vi pratades vid någon gång per telefon, men de funderingar och problem de hade löste de på egen hand.

Idén är kanske inte så revolutionerande i sig, kan man tycka. Eleverna skriver recensioner i bloggform och läser in ett stycke text från boken som en mp3.

Men tala om smakstart!

När bara ett par tre böcker var inlagda kommenterade författaren till en av böckerna recensionen. Snacka om motiverande för framtida recensionsskrivande!

Och som Johan twittrade idag: Prata om överraskade elever!

Under dagen har de båda lärarna på Backaskolan kvittrat loss rejält, bl.a. om bra lärmiljö (eller avsaknad av).

Idag är jag riktigt stolt över mina kollegor i Ystad!

Backaboken

7 sätt att använda bloggar

Peter Ellwe har gjort en utmärkt lista på 7 sätt att använda bloggar i skolan.

Han har delat in dem i reflektionsbloggar, bloggböcker, projektbloggar, redovisningsbloggar, kursmålsbloggar, sociala bloggar och informationsbloggar.

Jag hoppas att jag under 2010 kan inspirera lärarna i Ystad att använda bloggar som de fantastiska redskap de är. ”Alla” i Ystad har ju redan en klassblogg, men nu är det dags att ta ett steg till, tillsammans med eleverna.

Skolbloggen.se (SLI) och Blogger (Google) är två bra tjänster att använda.

Skolbloggen.se

Voki – skapa talande avatarer

Jag och andra har tipsat om Voki tidigare. Här är en instruktionsfilm…

Upphovsrätt och källkritik på nätet

Jag vill göra lite reklam för ett seminarium i Malmö, 20 januari, 13.00-15.30.

Informationsblad

Har du inte möjlighet att delta, eller vill ha en förhandstitt, kan du titta på filmen med Anette Holmqvist och Kristina Alexanderson.