OCR i Google Dokument

Jag håller just nu på att försöka hitta en ett enkelt sätt för lärare och elever att skanna in text och få den uppläst med talsyntes.

Vi har i flera år använt flatbäddsskanners, Microsoft Office Document Scanning och ViTal, men det tar tiiid.

I veckan hittade jag en inställning på våra stora kopieringsmaskiner där man kunde skanna in texten som tiff. Skönt att slippa den vanliga skannern.

Idag hittade jag ytterligare ett sätt som jag tror väldigt mycket på, just eftersom det är så enkelt.

1. Skanna in som pdf (standardinställning på kopieringsmaskinen).

2. Gå in i Google Dokument och ladda upp filen.

3. En dialogruta kommer upp. Klicka i att du vill ”omvandla text från PDF” (dvs. göra en OCR-skanning). Välj språk.

När OCR-läsningen är klar består dokumentet av pdf/bild högst upp och efter det följer textmassan. En textmassa som du kan redigera och/eller använda till talsyntes.

Superenkelt!

Tillgänglighetsperspektivet

Ia Lindberg

Ia Lindberg

För någon månad sedan hade vi besök av Ia Lindberg som arbetar på Skoldatateket i Södertälje. Nu har jag äntlgien hittat tid att skriva om detta möte!

Varför besök från Södertälje, av alla ställen? Svaret stavas Twitter där vi hade gemensamma bekanta.

När jag precis hade sammanställt en översikt över våra alternativa verktyg på ystad.se bad jag henne läsa igenom och komma med synpunkter. Hon svarade istället att hon gärna kom och hälsade på när hon ändå skulle på semester till sin far i Skåne.

Det är sådana här möten som gör mig övertygad om internets och de sociala mediernas förträfflighet. Hur hade jag annars träffat denna underbara människa som fullkomligt sprutade inspiration?

Ia redogjorde för Skoldatatekens utbredning och uppdrag och hur de arbetar med elever, lärare och föräldrar i Södertälje. Vi diskuterade olika tekniska verktyg och hjälpmedel och vi fick massor av tips på program och tjänster.

En stor nyhet för mig var att många elever med ADHD kunde bli hjälpta av en sk. Stage Line (sändare-mottagare), där läraren har en mikrofon och eleverna en mottagare i örat. Detta hade lett till en enorm skillnad för elever med koncentrationssvårigheter. Ia berättade bl.a. om en elev hade upplevt det som att läraren för första gången hade pratat med honom. Detta är något vi snart måste testa i Ystad!

Vi pratade även mycket om människosyn/elevsyn och att det är tillgänglighetsperspektivet måste vara i fokus hela tiden. Vi köper inte talsyntes eller rättstavningsprogram – vi köper tillgänglighet… Det fröet har verkligen grott vidare i min hjärna!

Ia visade även ett par ”Success Stories”, filmer med elever som berättar om hur de arbetat och arbetar med olika verktyg för att kompensera sina svårigheter. En flicka i gymnasieåldern använde talsyntes och Daisyspelare mycket i sin vardag. Hon konstaterade bland annat: ”Det har blivit mer fritid. Nu har jag tid att vara i stallet.”

Och en tår letade sig fram i min ögonvrå.

I Ystad har vi tekniken på plats. Talsyntes och skanningsprogram finns i alla datorer sedan två år tillbaka.  I ett trådlöst nät. På alla skolor.

Nu är det dags att göra skolan tillgänglig för alla elever.

Nu är det inte dags att vänta.

——————————————————————-

Kan inte låta bli att länka vidare till en film om tillgänglighet från Handisam (igen).

——————————————————————–

IT OCH LÄRANDE är en lättläst skrift som finns att beställa hos Specialpedagogiska Skolmyndigheten, SPSM. Den beskriver hur man med hjälp av IT kan skapa bra lärandesituationer för ALLA elever, trots olika behov! Alla som arbetar med elever i skolan borde läsa den!

IT och lärande