Humor på hög nivå

När sociala medier är som bäst, eller?

Min egen tablå

På förmiddagsfikan i måndags konstaterade jag att jag knappt tittar på TV längre. I alla fall inte när programmet sänds. Det blir dock en del SVT Play och TV4 Play, framförallt de gånger jag orkar masa mig upp på träningscykeln. Det var bara min yngre kollega som kände igen sig i detta. De andra (kvinnor och män 50+) tyckte det var lite konstigt och förstod framförallt inte hur jag kunde titta på en 13 tums skärm?!

Jag tittar mindre och mindre på TV. Ändå konsumerar jag mer nyheter, artiklar, inlägg, åsikter, tankar än någonsin tidigare.

Jag ser sällan nyheter, utan läser kort på lokaltidningens webbplats och på Aftonbladet.se. Det räcker för att hänga med kring de ”stora” nyheterna. Jag läser morgontidningen (Sydsvenskan) varje dag, men oftast hinner jag bara läsa ledaren och 2-3 artiklar till, oftast nationella nyheter (fast de flesta har jag snappat upp på nätet kvällen innan). Jag följer Facebook slaviskt, Twitter halvdant och mitt RSS-flöde var tredje-fjärde dag…

Jag konsumerar det jag själv vill, när jag vill.

Precis så som jag sa att framtiden skulle se ut för 5 år sedan alltså, när jag trodde att jag skulle kunna se på TV när jag själv ville, med en egen tablå. Att tablån inte skulle bestå av TV, utan av inlägg och länkar från inspirerande människor hade jag ingen föreställning om då.

Genom mina kontakter har jag bara under denna veckan bl.a. fått uppleva följande:

  • Erika Lövgren skriver om Fan Fiction samma dag som den grymme eleven Alexander på Apelskolan i Ullared berättar om hur han äntligen fått känna sig lyckad i skolan, just genom att få skriva i samma genre (och inspirera yngre elever).

  • Nickar instämmande när Troed Troedsson skriver på sin facebookvägg: ”Det faktum att några entreprenörer tjänar pengar på att driva riktigt bra skolor borde inte vara tillnärmelsevis så upprörande som att en del kommuner sparar pengar på att driva dåliga dito.
  • Träffar andra IKT-pedagoger IRL och planerar roliga saker, där en stor del av förarbetet sker i sociala medier före och efter mötet. Tack, alla!

Hur ser framtiden ut om 5 år? Det går inte att föreställa sig. Låt oss förbereda eleverna för detta.

Presentationsfilm till guldäppleutdelningen

På tisdag är det dags att ta emot Guldäpplet. Ska bli riktigt roligt!

Inför utdelningen har jag och finalisterna fått i uppdrag att göra en presentationsfilm om oss själva.

Hur lätt är det att göra en film om sig själv? Inte speciellt, kan jag meddela. Men med lite hjälp av mina döttrar blev den klar till slut…

Se alla filmer här.

God morgon, världen!

Hej!

Idag lanserar jag den här bloggen, Thornström.se. Samtidigt fasar jag ut Skolväskans blogg.

Hädanefter är det jag som bloggar, på egna ben. Det var dags nu, kände jag.

Skolväskan och Skolväskan på Facebook kommer att finnas kvar precis som tidigare.

Hoppas du som har följt Skolväskans blogg vill hänga på här också.

Nu kör vi!

Om du vill prenumerera på bloggen, och det normala RSS-flödet strular, kan du prova att kopiera denna adressen och klistra in den i din RSS-läsare:

xn--thornstrm-77a.se/?feed=rss2

Ni får lära er att inte göra det

Vår Maja är 5 år och född med ett funktionshinder. Det har inneburit och innebär många prövningar, både för henne och oss som föräldrar. Det är lätt att man som förälder blir överbeskyddande och ska ”hjälpa till” i alla olika lägen, genom att säga akta, nej, tänk på och låt bli.

På förskolan är dom alltid steget före när det gäller att låta Maja ta ansvar. Hemma kör vi tyvärr ofta på i gamla vanor och det kan ta någon månad innan vi förstått/lärt oss att hon faktiskt kan.

Idag var en sådan dag. En dag av insikt.

Maja kan ta av sig sandaler, skenor och strumpor. Det är dock inte helt lätt för henne. Strumporna strular ofta och jag var direkt där för att hjälpa.

Då sa hon: ”Nej. Jag kan ta av mig själv. Ni får lära er att inte göra det.”

Kloka Maja… Jag lovar att göra mitt bästa!

Innovativ inbjudan

Min fru Carolina har gjort en innovativ inbjudan till öppet hus och invigning av den nya förskolan i Löderup där hon är rektor. Se och njut!

Har du råd att vara lärare?

Fd gymnasieläraren Jens Croneman slutade arbeta som lärare eftersom lönen var för dålig. Nu är han, enligt egen utsago, en medioker säljare, men tjänar ändå 7500 kr mer i månaden plus generösa förmåner och traktamenten.

”Frågan man skall ställa är … istället om Sverige har råd att inte använda de bästa lärarna för att forma Sveriges framtid.”

”De bästa blivande lärarna påbörjar inte ens lärarutbildningen och de bästa lärarna slutar på grund av för dålig lön.”

Precis så. Låt lärarna få den lön de förtjänar. Och låt de lärare som förtjänar det få en individuell lön värd namnet. Jag har inga problem med att låta två lärare med ”lika lång erfarenhet” ha en löneskillnad på 10.000 kr/mån. Jag tycker till och med att lärare som inte vill utvecklas och lära nytt ska ha reducerad lön.

Vilken förebild är en lärare som inte vill lära?

Läs hela artikeln. (Sydsvenskan)

Bild: Katiew, Flickr Creative Commons

Bild: Katiew, Flickr Creative Commons

Det är kul att vara lärare!

Idag fick jag hoppa in och handleda pimmande pedagoger på en workshop. De vanliga PIM-handledarna var upptagna med AE och APT.

Det var alldeles för länge sedan jag höll i någon workshop eller kurs. För mycket administration och strategitänk på senare tid.

Kan bara konstatera att det var hur roligt som helst idag… Det är kul att vara lärare!

Rolighet varar längst…


Tipset från Mats Larsnäs.

På sajten rolighetsteorin.se finns hittills ett par filmer som visar att genom att göra saker och ting lite roligare kan man göra förändringar till det bättre. Volkswagen ligger bakom sajten. Självklart för PR:s skull, men för mig får roliga saker gärna vara sponsrade.

Kan vi få fler människor att välja trappan genom att göra den roligare?

Kan vi få fler människor att välja skolan genom att göra den roligare?